Je zou het niet zeggen, maar muggen zijn de gevaarlijkste soort van ongedierte ter wereld door de overdracht van malaria. Zo zijn er nog veel meer varianten van ongedierte, die in mindere of meerdere mate schadelijk zijn voor de mens. Veel mensen proberen ongedierte zelf te bestrijden, maar weten niet precies hoe ze het moeten aanpakken. Vaak leidt dit er juist toe dat de situatie dan verergerd, omdat het probleem niet tijdig professioneel wordt aangepakt. Dit artikel zal twee soorten van ongedierte behandelen, waar veel Nederlandse huishoudens last van hebben, namelijk de muis en bedwantsen.
Een muis in je huis
Muizen komen niet alleen buiten voor, maar soms ook binnenshuis. Veel mensen hebben een hekel aan dit ongedierte en zijn er niet van gediend dat deze beestjes in hun huis opduiken. Het is ten strengste aan te raden om meteen in actie te komen, wanneer je het idee hebt dat een muis in je huis vertoeft. Doe je namelijk niets, dan kan dit heel snel resulteren in een muizenplaag.
Hoe te herkennen?
Omdat muizen heel schichtig zijn, zul je ze niet heel snel zien in je woning. Toch zijn er een aantal manieren om na te gaan of je een muis in huis hebt. Ten eerste kun je muizen horen. Je hoort de trippelende voetjes of je hoort het muisje knagen. Doordat een muis valt onder de knaagdieren zul je ook schade van het knagen in huis aantreffen, zoals kapotte kabels of plinten waaraan gebeten is. Als laatste kun je muizen, wanneer ze reeds in grote getalen aanwezig zijn, ruiken, omdat muizen een muskusachtige geur uitscheiden.
Is een muizenplaag wel schadelijk?
Veel mensen erkennen niet dat een plaag van muizen naast overlast ook wel degelijk schade kan opleveren. Ten eerste zullen de vele muizen hun tandjes overal aan scherpen, waardoor knaagschade ontstaat. Bijten ze aan elektrische kabels, dan kan gemakkelijk kortsluiting ontstaan. Dit heeft op zijn beurt weer brandgevaar als gevolg. Ten tweede is je gezondheid ook in het geding bij een muizenplaag, aangezien muizen overal komen en veelal bacteriën met zich meedragen. Hierdoor kun je salmonella en de ziekte van Weil krijgen of zelfs in contact komen met het hantavirus.
Hoe te bestrijden?
Muizen kun je gemakkelijk zelf bestrijden door een muizenval of vergif. Wens je het dier niet te doden, dan kun je ook voor een levende val gaan. Dit is echter het probleem aanpakken, maar zorgt niet ervoor dat het niet weer gebeurt. Hiervoor kun je beter professionele hulp inschakelen, zoals de Bestrijdingsservice. Bij inschakeling van een professional zal deze eerst langs je huis komen om het probleem op te nemen en te kijken met welke soort muis hij te maken heeft. Hierna zal gekeken worden naar de plekken, waar de muizen je woning in komen en die zullen gedicht worden. Daarna zal de bestrijder de muizen aanpakken met vallen en gif op strategische plaatsen.
Bedwantsen bestrijden
Een tweede vorm van ongedierte, die voor veel overlast kan zorgen, zijn bedwantsen. Dit zijn kleine beestjes, die je nauwelijks kunt zien. Deze beestjes leven van menselijk bloed, zoals muggen. Ze bijten je, zuigen je bloed op en laten je achter met jeukende bultjes. Bedwantsen houden zich vooral schuil in slaapkamers in lakens, matrassen, bed frames en nachtkastjes.
Hoe te herkennen?
Bedwantsen zorgen voor een zoet geurende afscheiding, waardoor je ze kunt herkennen aan een weeïge, zoete geur in je slaapkamer, waar je onpasselijk van wordt. Ook kun je de eitjes van de bedwantsen door goed te kijken zien: deze bevinden zich in de naden van je matras en zijn smal en doorzichtig. Verder kun je onverklaarbare bloedvlekjes vinden in je lakens of het afgegoten vel van de beestjes of dode wantsen.
Bedwantsen schadelijk?
Bedwantsen vormen geen gevaar voor de gezondheid, maar een beet moet toch behandeld worden. Dit is vooral, omdat deze zo irriteert en jeukt. De behandeling vindt plaats middels zalf en lotion. Bedwantsen kun je daarnaast moeilijk voorkomen, aangezien bedwantsen op je kleren en spullen meeliften en zo je huis binnendringen. Bedwantsen kun je bestrijden door speciale vallen, waarin lijm zit waarmee je de beesten vastzet. Ook middels speciale sprays kun je bedwantsen bestrijden. Een derde manier is om stoom te gebruiken, aangezien bedwantsen niet tegen hoge temperaturen kunnen. Ook kun je voor de bestrijding een professional van de Bestrijdingsservice inschakelen. Een vakman bezoekt je huis en met zijn ervaring bestrijdt hij alle ruimtes waar bedwantsen zitten.